Godbiter – hvor store skal de være?

Det er mange som lurer på HVOR STORE GODBITER man skal bruke når man trener hund.

Tja… det kommer jo litt an på hvor stor hund man har.
Har man ekstra gode godbiter kan de f eks være mindre enn de som ikke frister like mye.
Det fins nok ingen fasitsvar på det, men her kommer noen tips fra meg.

Som grunnregel kan man forholde seg til følgende:
DE SKAL IKKE VÆRE STØRRE ENN DET HUNDEN ER VILLIG TIL Å JOBBE FOR!
Med det så mener jeg at man må prøve seg frem litt.
Når hunden blir mett dabber ofte motivasjonen etter hvert og godbitene føles ikke like fristende lenger. En annen ting man kan tenke på er at jo større godbitene er jo lenger tid bruker hunden på å spise de opp før den er klar til å trene videre.

En annen regel man kan forholde seg til er:
BELØNNINGEN SKAL STÅ I FORHOLD TIL INSATSEN HUNDEN HAR GJORT!
Som et eksempel for å forklare dette kan vi bruke sportrening.
Ved innlæring av spor bruker man ofte å legge ut et kort spor med pølsebiter i hvert fotspor. Da får/finner hunden mange belønninger uten å måtte anstrenge seg verken hardt eller over lang tid. Da sier det seg selv at man ikke kan legge en hel pølse i hvert fotspor… de behøver bare være store nok til at hunden har lyst til å lete etter flere.
Når hunden derimot har kommet så langt i sportreningen at man ikke lenger legger godbiter i sporet og den går et langt spor under vanskelige forhold bør belønningen ved sporslutt være litt ekstra god/mye.