Om bruk av klikker i hundetrening

Klikk, klikk, klikk…
Har du hørt det du også, men ikke helt skjønt hvorfor?
Lyden av klikk som hagler rundt ørene på både folk og hunder og at det prates ivrig om klikkertrening?  Eller har du kanskje overhørt noen si “jeg bare klikka jeg” … Hæ???? Har det klikka for hundeeieren eller hva mener han egentlig? Han ser da ellers riktig så proff ut, med hundetrenervest og det hele…

Her skal jeg forklare litt grunnleggende om bruk av KLIKKER i hundetrening.

Selve KLIKKEREN er egentlig bare en “dings” som gir fra seg et KLIKK når man trykker på den.
De fins i mange forskjellige varianter.

Det som kan være greit å tenke på ved valg av klikker er
at det er praktisk hvis man kan feste den rundt håndleddet
sånn at man ikke mister den. Det er litt styr å holde orden
på bånd, godbiter og klikker samtidig, spesielt hvis det er kaldt
og man har hansker eller votter på…
Hvis det er metall der man skal trykke kan det fort bli
veldig kaldt på fingeren på kjølige dager.

KLIKKEREN blir brukt som det man kaller en sekundærforsterker, mens det hunden egentlig jobber for kalles primærforsterker
(f eks en godbit). Men hvorfor bruker man klikker? Kan man ikke bare si BRA eller noe sånt??? Joda, det kan man selvfølgelig. Et kort “BRA!” fungerer greit, men det kan være lettere å treffe presist med tilbakemelding til hunden når man bruker en klikker. Det er spesielt merkbart hvis man skal forsterke en tilfeldig adferd (f eks at hunden tilfeldigvis er borti noe med snuten sin). Da er det viktig at tilbakemeldingen kommer akkurat til rett tid for at hunden skal forstå hva den blir belønnet for.

For at KLIKKET skal bety noe for hunden må man først skape en assosiasjon mellom lyden og den belønningen hunden jobber for (f eks en godbit). Dette bør man gjøre før man tar i bruk klikkeren i treningen. Det gjøres ved at man klikker og umiddelbart gir en godbit flere ganger etter hverandre. Gjentas til man tydelig merker at hunden har forstått sammenhengen.

Som hovedregel skal hunden ALLTID få BELØNNING etter et KLIKK!
For hunden skal klikket bety at det kommer en belønning…
Men jeg kan jo ikke belønne hele tiden tenker du kanskje da???
Vel… hvis du først har klikket bør du nok belønne (for å opprettholde assosiasjonen mellom klikket og belønningen)  Etter hvert som hunden lærer seg en ny ferdighet klikker man sjeldnere enn helt i starten av innlæringen, men man belønner fortsatt hver gang man har klikket.

Det fins mange forskjellige måter å bruke klikker på i hundetrening og man skiller ofte på
“KLIKKERTRENE” og “TRENE MED KLIKKER”
I den første varianten klikker man for å forsterke en adferd som hunden enten tilfeldig utfører eller som den “tilbyr”. En hund som er mye klikkertrent blir ofte kreativ og det er lett å lære den nye ferdigheter.
I den andre varianten gir man hunden en kommando og klikker når hunden gjør det den blir bedt om. Da bruker man klikket i stedet for en muntlig tilbakemelding.

Syns du det høres spennende ut å trene med klikker?
Dette var helt grunnleggende og ment for deg som ikke visste noe særlig om klikker fra før.
Det fins mange kurs og bøker om klikkertrening hvis du har lyst til å lære deg mer. 🙂