Om å klippe klør på hunden

Klippe klørne selv? Skal – skal ikke?

De aller fleste hunder trenger å få klørne sine klipt innimellom. Noen sliter dem mye naturlig, men også for dem vil det variere etter aktivitetsnivå og ikke minst underlaget de ferdes på.
Hvis du er usikker på hvordan det gjøres bør du ta med hunden til dyrlegen og be dem vise deg hvordan du kan klippe. Dette for at du skal klippe NOK, men IKKE FOR MYE.
Skal du klippe selv må du også gå til anskaffelse av en klotang som er beregnet for hunder.

Ikke alle hunder liker å få klippet klørne, men med positiv tilnærming klarer de aller fleste å akseptere det etter hvert. De liker det kanskje ikke, men man kan i hvert fall gjøre det til en så positiv opplevelse som mulig for dem.
Noen få hunder er så urolige/syns det er så ubehagelig at de må dopes ned. Lange klør må klippes uansett og hvis du ikke får det til hjemme må de til dyrlegen for å få det gjort.
Det er ikke alle “kamper” som er verdt å kjempe og kloklipp kan være en av de kampene…

Men her skal du få noen tips til hvordan du kan venne hunden din til klipperutinen.
Noen hunder blir FRUSTRERTE når de IKKE VET HVA SOM SKAL SKJE og da kan de finne på mye rart for å avlede deg. Så jo roligere du klarer å forholde deg i starten jo raskere roer hunden seg ned. Jo mer du kaver deg opp jo mer stresser hunden. Tålmodighet i starten lønner seg senere 🙂

1. Hvis hunden er redd for at du tar på labbene bør du begynne med å trene på det. Start på det nivået der hunden godtar at du har hånda di (enten det bare er i nærheten av labben eller om du kan holde labben forsiktig). Finn grensen for når hunden så vidt begynner å vegre seg. Du skal belønne mens den ennå er bekvem med det du gjør (fordi du skal belønne er at den holder seg i ro – ikke at den trekker seg unna)

2. Hvis hunden er redd for selve klotangen må du”ufarliggjøre” den. Gradvis tilnærming, etter hvert klippe i løse luften uten at du holder i labben. Klipp i luften og belønn for at hunden skal bli vant til lyden også.

3. Når hunden er bekvem med at du holder fast labben OG den ikke er redd klotangen kan du begynne å klippe i løse luften i nærheten av kloa mens du holder i labben.
Belønn ofte og ta pauser hvis du merker at hunden syns det blir for mye. Når hunden er klar for det kan du begynne å klippe små biter ytterst på klørne. Når hunden syns det også er greit er dere klare for ordentlig kloklipp.

Husk: GÅR DET BEDRE OG BEDRE FOR HVER GANG ER DU PÅ RETT VEI!

På bildene her er det Arko som skal få klippet klørne sine. Han flyttet til oss da han var 18 måneder gammel og den første gangen klørne skulle klippes brukte vi 20 minutter bare på at jeg skulle få lov til å holde fast labben hans.. Men når det bare var overvunnet gikk alt greit.
Resten av sitt liv kom han løpende og la seg ned hver gang klotanga og godbitene kom fram. Han lå og kikket på godbitene mens jeg klippet og etter at hver labb var ferdig fikk han belønning 🙂