Lek som motivasjon og belønning

Noen hunder er villige til jobbe mye for å oppnå en økt med favorittleken sin, men hva er det som gjør at en leke blir så motiverende for hunden? Sannsynligvis fordi man har skapt en forventning knyttet til akkurat den leken og at den kun er oppnåelig i treningssituasjoner. Det er eier som har kontroll på leken og den brukes kun som belønning. Når man ikke trener har ikke hunden tilgang til leken.

Hvordan får man til det? Det kommer selvsagt helt an på hvor mye hunden er motivert for å leke, men i utgangspunktet kan man stare med å vekke hundens oppmerksomhet mot leken. Det kan f eks gjøres ved å skape bevegelse i den, klemme på den så den lager lyd (pipeleke) eller kaste den.  Så kan man prøve seg litt fram for å se hva som  motiverer hunden mest (drakamp med eier, løpe og hente en leke som blir kastet eller leke selvstendig med leken).

Siden eier skal ha kontroll på leken må man også lære hunden å gi fra seg leken igjen (å slippe leken). Det kan man gjøre ved å ta frem en godbit (som lukter fristende…) og holde den inntil hundens snute så den får ferten av den. Når hunden gaper opp for å ta godbiten sier du SLIPP og lar den få ta godbiten med en gang. Samtidig fjerner du leken. Når hunden har spist godbiten får den tilbake leken sånn at det å gi fra seg leken ikke skal føles som om den “mister noe”, men heller som at den “får noe mer” (den får jo både en godbit + beholde leken). Etter hvert som hunden lærer seg ordet SLIPP kommer godbiten som en belønning for å utføre kommandoen. Ta noen korte økter med lek, slipp, lek osv. Det kan være lurt å ha hunden i bånd i starten på innlæring av SLIPP. Det er ikke så lurt hvis den stikker unna og belønner seg selv med å fortsette leken. Husk at dette skal føles positivt for hunden sånn at den senere får lyst til å komme bort til deg og gi fra seg leken.

Når hunden har fått opp interessen for leken og den har lært seg å slippe kan man begynne å be hunden om å gjøre noe før den får tilbake leken (den må altså begynne å gjøre seg “fortjent” til å få leken). Enkle kommandoer som hunden kan fra før i starten. Det er viktig å ikke be hunden jobbe mer enn at den fortsatt er motivert når belønningen kommer. Ellers kan den fort miste interessen for leken. Lekeøktene bør heller ikke være lengre enn at hunden fortsatt er “hissig” på leken når den byttes bort igjen.

På bildene her var Esko og jeg ute for å trene på å leke i forstyrrende miljø. Det er også noe som må trenes på. Det at hunden vil leke hjemme er ikke det samme som at den vil leke når den er påvirket av omgivelser osv. Først tok vi en drakamp og så fikk han leke litt med leken på egenhånd. På det siste bildet signaliserte han at han begynte å miste interessen og da var det på tide å bytte bort leken med en godbit. Deretter startet jeg på nytt med å få oppmerksomheten rettet mot leken igjen.