Innkalling – del 3

Tidligere har jeg skrevet litt om forskjellige måter å kalle inn hunden på og om det å være konsekvent i bruken av de forskjellige innkallingskommandoene.

I del 2 skrev jeg at all innkalling bør belønnes på en eller annen måte sånn at hunden får en positiv forventning til det å komme bort til eier, MEN at det ikke er det samme som at hunden kommer hvis den driver med noe spennende. Det vil alltid kunne dukke opp situasjoner som motiverer hunden mer enn det å komme når den blir kalt inn. Derfor er det å få hunden til å avbryte noe den driver med også noe man bør trene på!

Hvis man BÅDE trener på å bryte annen adferd OG øker hundens motivasjon for å komme bort til eier øker også sjansene for at hunden etter hvert velger å komme på innkalling. For det er ikke til å komme bort fra at hvis hunden er løs og utenfor din rekkevidde er du avhengig av at den VELGER å komme til deg. Men for at den skal kunne ta det “rette valget” må den få en sjanse til å lære seg hva som forventes av den. Det er derfor man må trene! Noen virker til å ha den oppfatningen at hunden er født ferdig opplært og at den bare er “sta” dersom den ikke gjør akkurat det man ber den om. I enkelte innkallingssituasjoner kan det komme inn et snev av panikk hos eier og det kan også påvirke hunden. Hvis man trener inn og vedlikeholder en innkallingskommando vil det bli enklere for både hunden og eieren i de situasjonene der det virkelig er viktig at hunden kommer når den blir ropt på.

Jeg har også lagt merke til at det er enkelte som mener at det å bryte uønsket adferd er “selve kjernen” i en innkalling. Det er selvsagt riktig HVIS man forutsetter at huden BARE blir kalt inn når/hvis den bedriver uønsket adferd. Hvis en hund kalles inn fra “SITT/BLI” bedriver den jo ikke uønsket adferd… Det fins noen hunder som har oppmerksomheten rettet mot den som kaller inn, men som likevel ikke kommer helt bort. De stopper kanskje akkurat så langt unna at man ikke kan få tak i dem. Da har man en helt annen problemstilling og derfor et annet fokus i treningen.

Bare så det er sagt: disse innleggene er på ingen måte ment som et kurs i innkalling. Har du en valp/hund som trenger å lære helt grunnleggende innkalling (eller du selv ikke vet hvordan du skal lære hunden det) vil jeg anbefale at du går et kurs med den. Men hvis du bare trenger litt motivasjon til å komme i gang med treningen skal du få noen enkle tips.

Jeg velger å se på innkalling som en øvelse som kan deles opp i flere momenter. Alle momentene bør trenes inn for seg og etter hvert settes sammen. Hvis vi forutsetter at hunden ikke er under en annen kommando og at øvelsen skal avsluttes med at hunden kommer bort til eier (uten “krav” til at hunden skal plassere seg på en spesiell måte, avslutte med å sette seg eller lignende) kan man for eksempel dele opp i følgende momenter:

  1. Hunden skal avbryte det den driver med. TIPS: tren på situasjoner der hunden f eks er opptatt med å lukte/se på noe spennende. Lag en lyd eller bevegelse for å få hundens oppmerksomhet. Belønn med en gang den bryter det den var opptatt med. Belønningen kan f eks være at du roser hunden, kaster en leke eller en godbit. Hunden skal altså belønnes i det den vender oppmerksomheten vekk fra det den drev med.
  2. Hunden skal bevege seg direkte til den som kaller inn uten å la seg distrahere på veien inn. TIPS: start med å kalle inn hunden når den er i nærheten av deg og øk avstanden etter hvert. Legg på innkallingssignalet i det hunden er på vei mot deg.
  3. Hunden skal komme helt bort til den som kaller inn. TIPS: belønn alltid når hunden er helt inntil deg. Hvis du bruker lek som belønning kan det være fordel å ha en leke som du kan holde fast sånn at dere kan leke sammen mens hunden er hos deg. Ikke la den ta med leken vekk fra deg, men bytt bort leken (f eks mot en godbit) etter en stund.

Tenk over hva som er utfordringen for deg og din hund så kan du prioritere å trene mest på akkurat det 🙂